Słowianie od kuchni

Słowianie od kuchni

WARSZTATY KULINARNE – WCZESNOŚREDNIOWIECZNY SMAK

Celem warsztatów jest zapoznanie dzieci i młodzieży z przygotowywaniem wczesnośredniowiecznych potraw przy użyciu replik dawnych naczyń (kociołek, słowiańska patelnia, drewniane miski i łyżki). Zestawienie dań zależy w dużej mierze od pory roku, zależne jest to od dostępności potrzebnych do warsztatów produktów.

Poza wiedzą praktyczną warsztaty zostaną wzbogacone elementami teoretycznymi. Dzieciom

przekazana zostanie wiedza odnośnie produktów używanych na ziemiach polskich w X w.,

wskazywać będziemy na różnice i podobieństwa między kuchnią dzisiejszą a wczesnośredniowieczną.

W trakcie warsztatów dzieci będą mogły spróbować potraw przygotowywanych przez grupę (w odpowiednich warunkach sanitarnych) oraz podpłomyków zrobionych własnoręcznie w trakcie warsztatów.

 

Wiek odbiorców: 9 - 18 lat

Czas trwania: 90 min

Miejsce warsztatów: Ośrodek 3 Piętra, szkoły

Prowadzący: Liliana Misiak-Kuźbik

Kontkat : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 793903066