Słowianie od kuchni
Słowianie od kuchni
WARSZTATY KULINARNE – WCZESNOŚREDNIOWIECZNY SMAK
Celem warsztatów jest zapoznanie dzieci i młodzieży z przygotowywaniem wczesnośredniowiecznych potraw przy użyciu replik dawnych naczyń (kociołek, słowiańska patelnia, drewniane miski i łyżki). Zestawienie dań zależy w dużej mierze od pory roku, zależne jest to od dostępności potrzebnych do warsztatów produktów.
Poza wiedzą praktyczną warsztaty zostaną wzbogacone elementami teoretycznymi. Dzieciom
przekazana zostanie wiedza odnośnie produktów używanych na ziemiach polskich w X w.,
wskazywać będziemy na różnice i podobieństwa między kuchnią dzisiejszą a wczesnośredniowieczną.
W trakcie warsztatów dzieci będą mogły spróbować potraw przygotowywanych przez grupę (w odpowiednich warunkach sanitarnych) oraz podpłomyków zrobionych własnoręcznie w trakcie warsztatów.
Wiek odbiorców: 9 - 18 lat
Czas trwania: 90 min
Miejsce warsztatów: Ośrodek 3 Piętra, szkoły
Prowadzący: Liliana Misiak-Kuźbik
Kontkat : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 793903066